Rendszeres olvasók

2021. május 15., szombat

Hogyan tanultam meg kötni / horgolni ?

 Kötni, horgolni Kondoroson az általános iskolában "gyakorlati foglalkozás" órán tanultam meg. Akkoriban még minden második szombaton iskolába kellett járni - és a szombati első 3 óra volt a "gyakszi" - ültünk körben egy nagy asztal körül tizenpáran lányok és Győre Jutka néni (Győre Jánosné) magyarázta a dolgok fortélyait. Azután mi is elővettük a kötőtűinket (akkor még nem volt körkötőtű!) és próbáltuk gyakorlatba önteni a hallottakat - volt idő rá, idővel mindenki belejött. Egy tűpárna volt a vizsgamunkánk. Horgolásból pedig egy pici négyszögletű terítő - ezt a nagymamámnak ajándékoztam, aki azután évtizedeken keresztül a konyhaszekrényén tartotta - a vekkerórája ezen állt. ( Mamámról annyit, hogy lánykorában első fizetéséből lábbal hajtós varrógépet vett - szóval kreativitásból nála sem volt hiány :) )

A kötés alapjait az általános iskolában Győre Jutka néni megtanította és meg is szerettette velem (velünk) - ezután középiskolában ragadtam újra kötőtűt és kötöttem meg első saját pulcsimat Anyukám otthon talált maradék fonalaiból lusta kötéssel, és azután hordtam is évekig, mert nagyon szerettem :) Középiskolai barátnőim is szerettek kötni (pedig informatika tagozatosok voltunk :) ) - így egymástól ellestünk ezt-azt és készültek a jó kis pulcsik .... unalmasabb órákon a "pad alatt" mi nem mobiloztunk, hanem kötöttünk (vagy olvastunk).  

Kötésből az első sort még évekig nem tudtam felszedni, ezért mindig Apukámhoz fordultam, mert ő tudta - nem azért mert kötött, hanem mert ugyanúgy kellett, ahogy a horgászok felteszik a horgot(?????) a damilra.... vagy valami ilyesmit mondott - de a lényeg, hogy ő tudta :) Így:

Azután egyszer fősulis koromban a vonaton hazafelé egy asszony épp akkor kezdte a kötését és csavargatta az ujjai között a fonalat, én meg szembe vele kötöttem az aktuális pulcsikámat - szóval volt közös téma :) Ő mutatta meg hogyan csinálja ezt a fajta kezdést - mivel nagyon érdekelt ott gyorsan meg is tanította nekem és a pár órás vonatút alatt jól be is gyakoroltam :) :Győre Jutka néniről itt egy mézeskalács díszítős videó a youtuberól - bár amikor minket tanított akkor még 20 évvel fiatabb volt, a haja fekete volt, de a temperamentuma, a lelkesedése és szeretete a kézműves dolgok iránt és a tudás átadásának képessége már akkor is ilyen volt. Nagyon szerettem az óráin lenni.... és az úttörő táboraiban is, amiket minden nyáron vezetett amíg felsős voltam....... és ezt szerintem nem csak én, hanem rajtam kívül még nagyon sok kondorosi lány elmondhatja magáról :)Nincsenek megjegyzések: