Rendszeres olvasók

2009. január 16., péntek

Hullámmintás pulcsi 2 méretben

Februárban lesz Detti névnapja, aki a gyerekeim unokatestvére, és nagyon vágyakozva nézte, ahogy a múltkor a CSÍKOSKA-ként elnevezett gyerekpulcsit kötöttem. Gondoltam megörvendeztetem őt is egy pulcsival.
Fonal az van itthon bőven, most az ELMOpulcsinál megismert Sportimo fonalat választottam különböző színekben. Az ELMÓnál azóta bizonyított, nagyon hálás fonal. 100% Polyacryl: 100g/gombolyag és kb 300 méter. Azt írják a címkéjén, hogy "gépben mosható, melegen tartó, strapabíró és nem megy össze" . Nemrég vettem a Pennyben szuper akciósan.

Az elejét kötöttem először. Detti igen vékony 9,5 éves kislány, de a felénél rájöttem, hogy mégis szűk lesz. Sebaj! Lányaimnak is nagyon tetszett a sok színes hullám, így az első körben készült eleje a kisebbik lányomé lesz, jövő őszre jó is lesz neki, tehát a kisebbik méret 3 évesre való, a nagyobb meg 10 évesre (kb)
A nagyobb méretet fogom ide írni, a kisebbiknek ugyanaz az adata meg zárójelben lesz utána, amint az is kész lesz :)


Maga a MINTA 6 sorból áll, és 15 szemmel osztható szemszám kell hozzá, + a szélkén 2-2 szem. Tehát pl. nekem a nagyobbik pulcsi 79 szem széles, 5 minta (5*15=75szem) van benne+ a szélén 2-2 szem.

2 szemet a színén és a visszáján is össze kell kötni 2 módszerrel. Arra kell nagyon figyelni, hogy a minták közti elvásztó csíkok (2szem) szemei függőlegesen folyamatosak legyenek. Ezt úgy lehet elérni, az egyik oldalról fogyasztásnál, hogy símán összekötöm a 2 szemet, vagy fordítottan, ha épp a visszáján vagyunk.
A másik oldalról fogyasztásnál pedig úgy, hogy 1 szemet lekötök, aztán a következőt meg áthúzom rajta a símánál, fordítottnál meg 1 szemet átveszek a másik tűre, aztán a következőt lekötöm, és utána az átvettet ezen áthúzom. Leírva elég bonyolultnak hangzik, de kis próbálkozás után már fejből is megy, ha rájövünk, hogy mit akarunk elérni. Szóval ezt a 4 féle összekötést, én csak úgy fogom írni, hogy 2 szemet símán (vagy fordítottan)összekötünk, és mindenki figyeljen oda, hogy a 2-2 módszerből melyik jön éppen.

A minta a visszáján kezdődik :
1. sor : 2 fordított - **2 szemet fordítottan összekötünk (1.módszer) - 11 síma - 2 szemet fordítottan összekötünk (2.módszer)** - 2 fordított
A **-ok közötti rész a minta

2. sor : 2 síma - ** 2 szemet símán összekötünk (1. módszer) - 9 síma - 2 szemet símán összekötünk (2. módszer) ** - 2 síma

3. sor : 2 fordított - **2 szemet fordítottan összekötünk (1.módszer) - 7 síma - 2 szemet fordítottan összekötünk (2.módszer)** - 2 fordított

4. sor : 4 síma - 1ráhajtás+1 síma 5-ször ismételve 1 ráhajtás 4 síma

5. sor : 4 fordított - 11 síma - 4 fordított

6. sor : 4 síma - 11 fordított - 4 síma

és vissza az 1. sorra :) Nagyon hálás és mutatós minta, és seperc alatt megtanulja az ember, nem kell utána már a leírást nézni. (ide is fejből írtam le)Eleje szélesség : 34cm (28 cm) és 79szem (64szem)
hosszúsága a nyakkivágásig : 44cm(37cm) és 118sor (100sor)
teljes hossza : 52cm(41cm) és 140 sor(114sor)
A nyakkivágást most 2síma-2fordított passzéval oldottam meg, de egy szép hullámos csipkehorgolást is el tudnék képzelni helyette. Legközelebb majd azzal próbálom ki.

Nincsenek megjegyzések: